Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanma; eşlerin boşanma hususunda anlaşmaya varmaları ile evlilik birliğini ortak karar sonucunda sona erdirmeleridir. Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanun madde 166/3’te düzenlenmiştir. Bu kanun maddesine göre anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için gerekli şartlar şunlardır:
- Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
- Eşlerin, boşanma iradesiyle birlikte başvuru yapmaları veya diğer eşin açılan davayı kabul etmesi gerekmektedir.
- Tarafların duruşmaya bizzat katılması ve hakim önünde boşanma iradelerini açıklamaları gerekmektedir.
- Hakimin, boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hakkında belirtilen hususları uygun bulması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?
Anlaşmalı boşanma protokolü; tarafların boşanma hususunda, evliliğin mali sonuçları ve müşterek çocuğun bulunması halinde velayet ve kişisel ilişkinin tesisi ve diğer bütün hususlarda anlaşmış olduklarını düzenleyen belgedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Dikkat Edilmesi Gerekli Hususlar Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma protokolünde dikkat edilmesi gerekli hususlar şunlardır:
- Protokolde tarafların isim/soyadları, TC kimlik numaraları ve adresleri belirtilerek boşanma hususunda anlaştıkları açıkça yazılmalıdır.
- Tarafların müşterek çocuklarının olması halinde; çocuğun velayeti ve velayeti kendisine verilmeyen taraf hakkında kişisel ilişki tesisine ilişkin açıklamalar açıkça yazılmalıdır.
- Tarafların varsa nafaka ve tazminat talepleri, uygulanacak artış miktarları açıkça yazılmalıdır.
- Taraflar arasındaki mal rejiminin tasfiyesi hususu, evlilik birliği içerisinde edinilmiş malların kimin tasarrufunda kalacağı hususu açıkça yazılmalıdır.
- Müşterek konutta kimin ikamet edeceği, menkul malların paylaşımı hususu da protokolde belirtilmelidir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde tarafların imzasına yer verilmelidir. Anlaşmalı boşanma protokolü boşanmanın mali ve kişisel bütün hususlarında önemli sonuçlar doğurabileceğinden uzman bir avukat aracılığı ile hazırlanması hak kaybı yaşanmaması açısından önem arz etmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Taraflar Duruşmaya Gelmek Zorunda Mı?
Anlaşmalı boşanmada tarafların duruşmaya gelme zorunluluğu bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında; hakim, tarafları bizzat dinlemeli, tarafların boşanma yönündeki iradelerini serbestçe açıkladıkları yönünde kanaat getirmelidir. Bu sebeple tarafların anlaşmalı bir şekilde boşanmak istemeleri halinde duruşmaya bizzat katılmaları gerekmektedir. Tarafların duruşmaya katılmamaları halinde ise davanın düşmesine karar verilecektir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Hakim Değişiklik Yapabilir Mi?
Anlaşmalı boşanma protokolünde hakimin değişiklik yapabilmesi mümkündür. Tarafların anlaşmaya vardıkları hususlarda hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak anlaşma metninde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Hakim tarafından gerçekleştirilen değişikliklerin taraflar tarafından kabulü halinde boşanma kararı verilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılmalıdır?
Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen taraflar, boşanma davasını aile mahkemelerine, aile mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemelerine başvuru yapmalıdır.
Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkeme ise; eşlerin son altı ay içerisinde birlikte yaşamaları durumunda birlikte yaşadıkları ikamet adresinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Eşler, altı aydan fazla bir süredir farklı şehirlerde ikamet ediyorlarsa eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi boşanma davasında yetkilidir.
Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilebilir mi?
Taraflar; çekişmeli boşanma davası açmasının akabinde mahkemeye anlaşmalı boşanma protokolü sunularak yargılamanın her aşamasında boşanma hususunda anlaştıklarını mahkemeye bildirilebilir.
Boşanma Kararı Verilmesinden Sonra Ne Olur?
Boşanma kararının verilmesinden sonra mahkeme tarafından yaklaşık bir ay içerisinde gerekçeli karar yazılır. Mahkeme tarafından yazılan gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Taraflar gerekçeli kararın kendilerine tebliğinin akabinde istinaf kanun yoluna başvurmaktan feragat ederek hükmün kesinleşmesini sağlayabilecekleri gibi kanun yoluna başvuru süresinin dolmasını da bekleyebilirler. Kesinleşen boşanma kararı akabinde mahkemece ilgili yerlere yazı yazılarak nüfus bilgileri güncellenir.
Sonuç olarak; anlaşmalı boşanma davası hususunda en önemli konu boşanma protokolünün hazırlanmasıdır. Boşanma protokolünde her hususun düzenlenmesi önem arz etmektedir. Bu konuda uzman avukatlardan destek almak hak kaybı yaşamamanız konusunda önem arz etmektedir.